MENU

‘Zichtbaar succes’


Als coördinator praktische ondersteuning wil Anneke Maas-van Bommel het liefst iedereen in Valkenswaard helpen. Alleen al voor klussen en vervoer staan ongeveer vijftig vrijwilligers klaar.


“Wij helpen iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht leeftijd,” vertelt Anneke. “We werken het liefst met vrijwilligers die ook uit de gemeente Valkenswaard komen, zodat ze de mensen binnen de wijk kennen.” Maar dat laatste geldt niet voor alle soorten hulp. “Soms willen mensen liever geen vrijwilliger uit hun eigen buurt. Bijvoorbeeld als het gaat om achterstallige administratie of het opruimen van een rommelig huis. Dan is het juist fijn als je de vrijwilliger niet iedere dag in je eigen straat of wijk tegenkomt.” Hulp met financiële zaken en belastingen is in Valkenswaard een belangrijk deel van de praktische ondersteuning. De vrijwilligers moeten wel kennis van zaken hebben. Anneke: “Onze vrijwilligers worden hiervoor geschoold. Voor belastingzaken trainen we bijvoorbeeld samen met de Belastingdienst.”

Anneke is meer dan blij met de recente verhuizing naar De Hofnar. “We zitten hier fantastisch, midden in de bibliotheek. Daardoor komen er ook mensen binnenlopen die ons niet per se zochten, maar die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat wij doen. En we zitten dicht bij de gemeente, in hetzelfde complex.”

Het speciale initiatief Inzicht vindt Anneke misschien wel het allerleukste deel van haar werk. “Inzicht is een ontmoetingsgroep voor mensen met een visuele beperking. De groep komt elke twee weken bij elkaar en wordt begeleid door speciaal getrainde vrijwilligers. Inzicht bestaat al tien jaar. We doen het samen met verschillende partijen in en rond Valkenswaard, waaronder Koninklijke Visio. We bieden een gezellige dag met een uitgebreid programma, maar het gaat vooral ook om persoonlijke aandacht. De groep bestaat inmiddels uit vijftien vaste deelnemers. Ik kan wel zeggen dat Inzicht is uitgegroeid tot een ‘zichtbaar succes’!”

Anneke Maas-van Bommel: ”We zitten hier fantastisch, midden in de bibliotheek. Er komen mensen binnenlopen die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat wij doen”
Ga terug