MENU

Onverwachte situaties


Als coördinator van de vrijwilligerscentrale Cranendonck is Carrie van Hoef onder andere een vraagbaak voor organisaties die met vrijwilligers werken. De organisaties weten haar dan ook steeds beter te vinden.

Carrie: “Ik ondersteun de organisaties in alles wat met vrijwilligerswerk te maken heeft. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle vacatures even gemakkelijk in te vullen. Met name bestuursleden zijn via de website wat moeilijker te vinden. Als een organisatie een vacature voor een nieuw bestuurslid op onze site heeft geplaatst, neem ik daarom altijd even contact op. We bekijken dan samen wat de organisatie nog meer zou kunnen doen om een vrijwilliger voor de functie te vinden.”

Organisaties komen vaak ook zelf met vragen naar de vrijwilligerscentrale. “Een organisatie in Maarheeze zocht kortgeleden een onafhankelijk voorzitter. We hadden samen een gesprek, en tijdens het praten werd steeds duidelijker wat voor persoon het beste bij de functie zou passen. Toen bleek dat ze zo’n persoon al kenden. Die man werd het dus.”

Natuurlijk is er ook aandacht voor de vrijwilligers zelf. Op dit moment steekt Carrie met haar team extra energie in het vinden van vrijwilligerswerk voor statushouders. Dat leidt tot allerlei succesverhalen. “We hebben pas nog een Syrisch echtpaar, beiden van huis uit anesthesist, geholpen met het vinden van vrijwilligerswerk. Ze zijn er heel blij mee – en de organisaties ook met hen.”

Ook is er extra begeleiding voor vrijwilligers die bij mensen thuis komen. Zij lopen vaak tegen onverwachte situaties aan. Hoe reageer je dan? Wat doe je wel en wat doe je niet? Hoe behoud je een goed evenwicht tussen afstand en nabijheid? “Speciaal hiervoor hebben we het Netwerk Bezoekwerk,” vertelt Carrie. “Allerlei organisaties met vrijwilligers die huisbezoeken afleggen, zijn daarbij aangesloten: de Zonnebloem, het Rode Kruis, seniorenverenigingen, Stichting Eindzorg, ons eigen Maatjesproject, enzovoort. We wisselen informatie uit en stemmen binnen de gemeente het bezoekwerk af. En voor de vrijwilligers zelf organiseer ik cursussen, met thema’s als ‘Signaleren achter de voordeur’ of ‘Grenzen stellen’.”

Ook Serviceclub Kiwanis en zorgorganisatie Land van Horne zijn belangrijke partners. Een resultaat van deze samenwerking is de Vriendenbus, speciaal voor rolstoelvervoer binnen Cranendonck. Samenwerking met partners is sowieso ongeveer van levensbelang in Carries werk. “Het zou jammer zijn als iedereen zijn eigen ding deed, zeker in een kleinere gemeente als Cranendonck. Je bereikt zoveel meer als je dingen samen oppakt!”

Carrie van Hoef: ‘Het zou jammer zijn als iedereen zijn eigen ding deed. Je bereikt zoveel meer als je dingen samen oppakt’


Ga terug