MENU

Mobiliseren en verbinden


Buurtopbouwwerk is veranderd, constateert Henk van Hugten. Als wijkmakelaar in Veldhoven ziet hij het met eigen ogen gebeuren. Maar één ding blijft hetzelfde: mensen met elkaar verbinden staat nog steeds centraal.

Toen hij in 2001 met opbouwwerk begon, richtte Henk in heel Veldhoven wijkplatforms op. Henk: “Het ging toen vaak over de inrichting en verkeersveiligheid binnen de wijk: straten, trottoirs, pleintjes, verlichting. Als opbouwwerkers mobiliseerden we mensen om dingen te veranderen waar ze niet tevreden over waren. We hielden ons bezig met leefbaarheid en met leuke dingen. Een sponsorloop voor nieuwe speeltoestellen. Wijkdagen met markten en demonstraties van brandweer of politie. Of we zetten een hijskraan neer zodat mensen hun wijk eens vanuit de lucht konden bekijken. Wilden we wat meer kleur in de wijk, dan brachten we vijftig potten narcissen rond.”

De afgelopen jaren is de aandacht van het opbouwwerk duidelijk verschoven: nu draait het veel meer om preventie, veiligheid en zorg. “We krijgen van bewoners, politie of bijvoorbeeld woningcorporaties signalen binnen over mensen die in een moeilijke situatie zitten. Die problemen kunnen variëren van financieel tot medisch.” Henk volgt de meldingen op, zodat er hulp in gang gezet kan worden. “Door dit soort meldingen heb ik nu veel vaker contacten met instanties als bijvoorbeeld de GGzE. Wat ook steeds vaker voorkomt, is dat bewoners preventie in eigen hand nemen. Ze creëren zelf buurt-apps voor veiligheid, maar allemaal op hun eigen manier. Wij proberen daar structuur in te brengen. Samen met de politie geven we presentaties om mensen hierover te informeren en adviseren.”

Henk is ook betrokken bij de vele activiteiten in MFA Noord. Cordaad Welzijn adviseert de bewoners en beheert de faciliteiten. Het gebouw geeft ruimte aan foto-exposities, lessen voor jonge Romamoeders, gezellige inloopochtenden en allerlei beurzen en bijeenkomsten, tot aan Portugese conversatie toe. Zo blijkt maar: ook in het hedendaagse opbouwwerk is er meer dan genoeg ruimte voor leuke dingen. Henk: “Bordspellenclub Roll the Dice houdt hier elke maand een jeugdavond. Een pizzabakker uit de wijk bood aan om tijdens die avonden ter plekke verse pizza te komen bakken. Ook mensen uit de omgeving kunnen dan pizza komen halen. Zo kunnen we, door verschillende partijen bij elkaar te brengen, weer iets extra’s doen voor de wijkbewoners.”

Henk van Hugten: ‘We krijgen nu vaker signalen binnen over mensen die in een moeilijke situatie zitten’


Ga terug