MENU

Straathoekwerker met een luisterend oor


Jongeren bij elkaar brengen voor gezamenlijke projecten is wat Jaap Henst het liefst doet. Als voorbeeld noemt hij graag Social Creative Cloud, de talentenfabriek op de bovenverdieping van een oud bankgebouw in Leende. Het project is samen met jongeren gerealiseerd.

Ook het opknappen van de skatebaan in Heeze-Leende was voor Jaap een hoogtepunt. “Door elkaar te ontmoeten kunnen we zoveel bereiken. Voor de skatebaan heb ik met veel verschillende jongeren gepraat over hun wensen. Ze kenden elkaar nog niet, maar ze wilden zich allemaal heel graag voor dit project inzetten. De gemeente maakte een budget vrij voor de opknapbeurt, het resterende bedrag hebben we samen met de jongeren bij elkaar verzameld via lokale ondernemers en een fonds dat ons wilde ondersteunen. Daarna zijn we met de jongeren om de tafel gaan zitten voor een ontwerp, dat ze vervolgens zelf uitvoerden. En dan zie je jongeren, kinderen vanaf acht jaar, samen met hun ouders meebouwen aan zo’n skatebaan.” Jaap is er nog steeds trots op. “Het was echt geweldig.”

Het opknappen van de skatebaan gaf de jongeren ook een zinvolle tijdsbesteding. “Een project als dit is een heel goede manier om verveling te voorkomen. Want verveling is vaak het begin van overlast in een wijk.”

Overlast is voor Jaap een heel bekend thema. Als straathoekwerker bij Cordaad Welzijn volgt hij al jarenlang meldingen van overlast op. Direct ingrijpen is daarbij niet altijd aan de orde. “Het begint altijd met luisteren en inventariseren. Luisteren naar verhalen van mensen is echt belangrijk. Iedereen ervaart het begrip overlast op een andere manier. Als er echt sprake is van overlast grijpen we natuurlijk in, bijvoorbeeld door de betreffende jongeren activiteiten aan te bieden. Maar soms leggen we ook contact met de buurtbrigadier.” Een aanpak die zijn doel niet heeft gemist: “Heeze-Leende had een aantal jaren geleden veel problemen met hangjongeren, maar die problemen zijn inmiddels verleden tijd.”

Jaap Henst: ‘En dan zie je jongeren, kinderen vanaf acht jaar, samen met hun ouders meebouwen aan zo’n skatebaan’


Ga terug