MENU

Weerbaarheidstraining voor meisjes én jongens


Marian Gruiters werkt in Veldhoven voornamelijk met risicojongeren: jongens en meisjes die door allerlei oorzaken risico lopen om in probleemsituaties terecht te komen. Zo is er speciaal voor meiden de training Girlz Only.

Marian: “Girlz Only, in samenwerking met het maatschappelijk werk, is een weerbaarheidstraining voor meiden die kans lopen in een misbruikrelatie terecht te komen. We werken met thema’s als loverboys, groepsdruk, alcohol en drugs, seksualiteit en het aangeven van je eigen grenzen. We bespreken waar je als jongere op moet letten, en vooral ook hoe je kunt handelen.” Sinds kort is er op het Sondervick College een vergelijkbare weerbaarheidstraining voor jongens. “Jongens worden vaak als dader gezien, maar kunnen net zo goed slachtoffer zijn. De training voor jongens is een vernieuwend concept, het bestond nog niet in de regio.” In Veldhoven was er in ieder geval genoeg animo. “In de training voor jongens gaat het over gevoelens, dwang, macht, communicatie en misbruik. En we besteden aandacht aan gezonde seksuele relaties en grensoverschrijdend gedrag.”

Marian staat bijna non-stop in contact met jongeren. Is het niet tijdens trainingen of coaching, dan wel op straat. Als ambulant jongerenwerker, ook een van haar taken, ontmoet ze jongeren in de wijk Cobbeek en rond het City Centrum in Veldhoven. “En natuurlijk op sociale media: Facebook, Instagram, Snapchat. Met sociale media is het contact echt in een stroomversnelling geraakt.”

Marian werkt ook met individuele jongeren. Ze is jeugdcoach voor jongeren die in veel gevallen gestopt zijn met hun opleiding. “We willen hen weer terug begeleiden naar het schooltraject. Dat is niet gemakkelijk, meestal gaat het om moeilijke en complexe situaties. Daarom wil ik de jongeren altijd graag persoonlijk ontmoeten. Ik wil weten wat ze nu écht willen en kunnen. Waar ze gelukkig van worden, wat hun passie en hun droom is.” Het leidt vaak tot heel persoonlijke verhalen, aldus Marian. “En het creëert een vertrouwensband die heel waardevol is. Met deze werkwijze kunnen we zoveel meer bereiken.”

Marian Gruiters: ‘Ik wil jongeren altijd persoonlijk ontmoeten. Ik wil weten wat ze willen, waar ze gelukkig van worden, wat hun passie en hun droom is’


Ga terug