MENU

Waar staat Cordaad Welzijn voor?


Burenhulp Kerkakkers


In de wijk Kerkakkers staat ook zo’n bankje waar buurtbewoners met elkaar praten over huis-tuin-en-keuken-probleempjes waar ze tegen aan lopen. “Heb jij ook een brief in de bus gehad over dat burenhulpproject?”
“Goedemiddag heren, mijn naam is Nikki van de Moosdijk, zoals jullie zien aan mijn jasje ben ik van Cordaad Welzijn. Ik zag jullie zo lekker in de zon zitten, ik kom eens met jullie kletsen over het burenhulpproject, kennen jullie dat?” “Nou, daar hadden we het net over, kun jij ons iets meer vertellen?”

Eind vorig jaar is de wijkcommissie met ondersteuning van Cordaad Welzijn gestart met dit project, om mensen uit de wijk met elkaar in verbinding te brengen. Vrijwilligers bezorgen in de ene week een brief in een straat en de week erna bellen ze huis-aan-huis om met de bewoners in gesprek te gaan of deze mensen iets te bieden hebben voor andere bewoners van de wijk, aan de hand van een enquête. Denk bijvoorbeeld aan voor de buren de vuilnisbak buiten zetten, iemands hondje tijdelijk uitlaten, voor iemand boodschappen doen of de heg snoeien. En zo zijn er natuurlijk 1000-en-1 dingen die je voor een ander kunt doen. Ook wordt er tijdens dit gesprek besproken of iemand hulp bij het één of ander kan gebruiken. Al deze gegevens worden in een beveiligde database verwerkt door Nikki en zij kijkt dan welke matches mogelijk zijn. Zo komen mensen uit de wijk met elkaar in contact en zijn uiteindelijk die matches niet meer nodig en weten mensen elkaar zelf te vinden.

Bij mensen van 80 jaar en ouder wordt naast de enquête ook de sociale placemat besproken om te bekijken hoe het netwerk van deze mensen eruit ziet. Mensen ontdekken dat ze toch wel veel mensen kennen die hen met zaken kunnen helpen. Soms moet er gekeken worden of dit netwerk moet worden uitgebreid en daar is de database dan weer handig voor.

“Nou, dat is toch wel een heel interessant project. Ik zal zorgen dat ik thuis ben volgende week als de vrijwilligers aan de deur komen en ik denk dat ik ook wel wat kan doen voor een ander!”


Deze column heeft betrekking op Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft.
Ben je woonachtig in Cranendonck, Heeze-Leende of Veldhoven en wil je in contact komen met Cordaad Welzijn bel dan
0495-592557 - Cranendonck
040-2265597 - Heeze-Leende
040- 2533443 - Veldhoven

Meer informatie vind je op de website van Cordaad Welzijn.
Openingstijden zijn te vinden op deze pagina van onze website.

Klik hier voor de column over ‘Waar staat Cordaad Welzijn voor?’
Klik hier voor de column over ‘Vluchtelingenwerk’.
Klik hier voor de column over ‘Digitaalhuis Valkenswaard’.

Deel bericht
Ga terug