MENU

Week van het Geheugen

Maandag 18 t/m zondag 24 september 2017 Week van het Geheugen bij Bibliotheek De Kempen in Valkenswaard

Bibliotheek De Kempen, Cordaad Welzijn en zorginstelling Valkenhof houden ‘Het Geheugensteunpunt’ ten doop op 22 september 2017. Deze nieuwe voorziening is steeds geopend op vrijdagmiddag van 14 – 16 uur in de leeszaal van de bibliotheek. Het Geheugensteunpunt is bedoeld voor mensen die te maken hebben met vergeetachtigheid (zoals o.a. dementie, depressie en niet aangeboren hersenletsel (NAH)). Er wordt een programma ontwikkeld waarin zowel terugkerende als incidentele activiteiten zullen worden aangeboden. Toegang is in principe gratis. De organiserende partijen garanderen de bezetting door deskundige medewerkers, zowel professionals als vrijwilligers.

Deze gebeurtenis is tevens aanleiding tot het organiseren van de ‘Week van het geheiugen’. Tijdens de Week van het Geheugen komen in diverse activiteiten allerlei aspecten van het geheugen aan de orde die daarmee meteen een beeld geven van de reikwijdte van het Geheugensteunpunt.

Het programma, dat plaatsvindt in de ruimtes van de Bibliotheek/Cordaad Welzijn in de Hofnar, ziet er als volgt uit:

Maandag 18 september
11.00 uur: Opening tentoonstelling ‘Het geheugen’ door een van de exposanten. De getoonde werken zijn vervaardigd door bewoners van Valkenhof en deelnemers met NAH van het Activiteitencentrum Eindhoven, onderdeel van de Stichting Samenwerkende woon- en zorgvoorzieningen voor lichamelijk en meervoudig gehandicapten (SWZ).
14.30 – 17.00 uur: Presentatie van de herinneringskoffers door bibliotheekmedewerker Rian van Breugel.

Dinsdag 19 september
14.30 – 16.00 uur: Verhalendag, verzorgd door Noortje Karsmakers. Met behulp van een touchscreen maken wij contact met de ‘dementiefluisteraar’.
Speciaal deze middag een presentatie van materialen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel.

Woensdag 20 september
15.00 – 17.00 uur: Lezingen en voorstellingen over het leven met geheugenproblemen door inwoners van Valkenswaard. Met onder andere schrijfster Ann Kuypers, ervaringsdeskundige Ellen van Rooij en theatervrouw Sylvia van Zeeland. Muzikale omlijsting door Eric Merkelbach.

Donderdag 21 september
20.00 – 22.00 uur: Voorstelling ‘Het gebroken licht van troost’ door theatergroep ‘Koffie Verkeerd’. Een ingrijpende voorstelling over dementie, de dilemma’s en de zorgen van mantelzorgers.
Na de voorstelling is er de mogelijkheid om persoonlijke vragen en dilemma’s voor te leggen aan een panel van deskundigen. Dit onder leiding van gastheer René van Nieuwkuijk, sociaal werker – mantelzorgondersteuning van Cordaad Welzijn. De entree bedraagt € 3 per persoon en aanmelden is noodzakelijk.
Aanmelden kan tot 16 september bij Bibliotheek De Kempen Valkenswaard, in de vestiging aan de balie, via valkenswaard@bibliotheekdekempen.nl of 085-7733287. Ook kunt u zich aanmelden bij Cordaad Welzijn, aan de balie tussen 8.30 en 12.30 uur, via renevannieuwkuijk@cordaadwelzijn.nl of 06-19373374.

Vrijdag 22 september
14.30 – 15.00 uur: Officiële opening van Het Geheugensteunpunt.
15.00 – 17.00 uur: Interactieve lezing over dementie door Soliman Hussein, maatschappelijk werker bij zorginstelling Valkenhof.
18.30 uur: Afsluiting van de week van het geheugen met een afwisseling van voorstellingen en presentaties door Jacques van Gerven (‘Het keind in mij’), Noortje Karsmakers en Eric Merkelbach met ‘Mistig landschap’ een eigen bewerking van het boek Hersenschimmen (J. Bernlef), Edith de Boevere met gedichten en een reisverhaal als contactclown in Roemenië en Sylvia van Zeeland. Muzikale omlijsting door drie gitaristen van het CMD.

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken uitgezonderd de theatervoorstelling “Het gebroken licht van troost”. Het Geheugensteunpunt wordt naast de genoemde organisaties ondersteund door de gemeente Valkenswaard, Buurtzorg Valkenswaard, ZuidZorg en SeniorenBelang Valkenswaard.


Valkenhof Bibl

Cordaad


Deel bericht
Terug naar nieuws