Buurt en wijk
Eersel
Denk aan een buurt voor waar het keifijn wonen en leven is. Die vorm je niet alleen, die maak je samen. Bijvoorbeeld door met je wijk een speeltuin op te knappen, leuke dingen te organiseren. Maar ook door te zorgen voor meer veiligheid in de straat. Of dat je buurman naar de bibliotheek kan. Als buurt kun je heel veel regelen met elkaar. En als we daarbij kunnen ondersteunen doen we dat graag!
Onze opbouwwerkers en wijkmakelaars kennen mensen uit alle hoeken van het dorp. Bij scholen, buurthuizen, sportverenigingen, organisaties en de gemeente. Zo weten we snel de juiste personen te vinden wanneer je met iets zit of juist een goed idee hebt.
Waarvoor kun je bij ons terecht?
- Je mist een voorziening in de wijk en merkt dat meer mensen dit missen.
- Je voelt je niet altijd veilig in je wijk of op vaste plekken is er steeds overlast.
- Je komt er even niet uit en weet niet bij wie en waar je om hulp kunt vragen.
- Je wilt activiteiten organiseren voor de buurt maar weet niet goed hoe.
- Je hebt een goed idee maar mist nog vrijwilligers of partijen die dit met je oppakken.
Onze aanpak
Doordat we zelf regelmatig in de wijk zijn weten we wat er leeft. Ook halen we informatie op bij wijkteams, buurtpreventie en gaan we in gesprek met jou. Als er iets is spelen we erop in. Dit kan 1 op 1 zijn, maar ook voor heel de buurt. Denk aan thema’s als cultuurverschillen, gezondheid, bewegen, armoede, eenzaamheid, veiligheid. We geven voorlichting, organiseren activiteiten of brengen mensen samen die iets kunnen betekenen voor de buurt.
Ieder zijn talent
Door elkaars krachten te gebruiken bouw je een sterk netwerk. Daarom motiveren we wijkbewoners om echt iets voor elkaar te betekenen. En zich in te zetten voor een prettige leefomgeving en een gezonde en actieve levenstijl. Want iedereen is wel ergens goed in. Ook als het voor jou misschien even niet zo voelt. Dan gaan we ernaar op zoek.
Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning (OCO)
Het regelen van goede zorg en ondersteuning is niet altijd even makkelijk. Komt u hier niet verder mee of is het onduidelijk waar u terecht kunt met uw hulpvraag? Dan is het fijn als iemand met u meekijkt en meedenkt. Zo iemand is een onafhankelijke cliëntondersteuner: een OCO.
Een OCO denkt met u mee, geeft informatie en zoekt samen naar een oplossing. De OCO is onafhankelijk en is er echt voor ú. Dat wil zeggen, niet verbonden aan een gemeente of andere zorgorganisatie. Alle ondersteuning is geheel gratis.
Wat is het?
Een OCO helpt iedereen bij vragen op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Een OCO staat naast u, denkt mee welke zorg, hulp of hulpmiddelen bij u passen en kan bijvoorbeeld meegaan naar gesprekken. Een OCO helpt u daarnaast de weg te vinden in de regels en biedt u een luisterend oor. Er zijn bovendien OCO’s die dankzij eigen ervaringen veel kennis hebben over zorg en ondersteuning.
Een OCO kan bijvoorbeeld:
- Uw vraag met u bespreken, samen alles op een rijtje zetten.
- Helpen bij het maken van uw eigen keuzes.
- Meedenken en zoeken naar mogelijkheden.
- Informatie geven over de weg naar hulp, zorg en hulpmiddelen.
- Meegaan naar gesprekken met bijvoorbeeld gemeente, zorgaanbieder of zorgkantoor. Hierbij helpt de OCO met het stellen van vragen.
- Helpen bij het doen van een aanvraag.
Hoe werkt het?
U heeft geen doorverwijzing of indicatie nodig om gebruik te kunnen maken van een OCO. Neem voor meer informatie over deze dienst contact op met Ellianne Rietdijk.
Vertel het ons
Heb je een goed idee? Of zit je ergens mee? Neem dan contact op met Eefje.
Wil je weten wat we doen in Eersel?
- Datum: 03/01/2028
- Locatie: Eersel
- Tijd: 9:30 - 11:00 uur