MENU

Een winkel voor mantelzorgers

Gonnie van der Vorst wordt vaak verrast door het grote aantal hulpvragen dat ze krijgt.
E-mails komen binnen en de telefoon staat soms niet stil. Maar Gonnie heeft alle touwtjes strak in handen. En ze heeft hulp van haar collega Marlon Korsten.

Gonnie: “Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n leuke baan gehad. Vooral door de contacten met mensen en de bevestiging dat het zoveel voor hen betekent. Het is geweldig dat de gemeente Heeze-Leende mantelzorg zo serieus neemt.” Gonnie stuurt vrijwilligers aan, bezoekt mensen thuis die ondersteuning nodig hebben, onderhoudt intussen de contacten binnen haar grote netwerk, en brengt tegelijkertijd de hulp voor mantelzorgers zo veel mogelijk onder de aandacht. Dat laatste onder andere via de website van Heeze24 en het digitale informatiebord van de gemeente. Inwoners die praktische ondersteuning nodig hebben, krijgen hulp via het Gilde Sint Maarten, een actieve vrijwilligersclub in Heeze-Leende.

Gonnie ziet de emancipatie van de mantelzorger als haar uitdaging. “Het is belangrijk dat de mantelzorger zich realiseert dat hij of zij zelf ook een persoon is met eigen behoeftes en wensen. En er zitten meer aspecten aan mantelzorg. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om de persoon voor wie je zorgt in zijn waarde te laten. Bij mantelzorg is sprake van een afhankelijkheidssituatie, waarbij ook de persoonlijkheid kan veranderen. Kortom het is wennen voor alle partijen, en dat is soms moeilijk. Daarom organiseert Cordaad Welzijn cursussen, workshops en trainingen voor mantelzorgers en vrijwilligers. Daarbij draait het om leuke dingen doen en vaardigheden leren voor het omgaan met de nieuwe situatie.”

“Mensen kunnen naar mij toe komen met elke vraag waarin het woord mantelzorg voorkomt. En mantelzorgers mogen zelf mede bepalen wat wij voor hen doen. Zie ons maar als een soort winkel waar de planken nog niet vol liggen. Als je als mantelzorger iets mist in ons aanbod, horen we dat graag!”‘Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n leuke baan gehad!’

Deel bericht
Ga terug