menu

Kinderkookclub geeft kerstdiner in Odeon

Sjouwen met papier, stoelen, tafels en servies. Het is een bezig boeltje bij Jongerencentrum Odeon. “Vanavond komen er 24 gasten eten”, vertelt Thomas, “Opa’s, oma’s en wethouder Huub Stroeks”. De kookclub bestaat uit Sara, Thomas, Thieme, Kim, Imke en Lotte. Ze hebben onder leiding van jongerenwerker Fatima een heus kerstdiner bereid!

Bij het klaarzetten vinden er talloze ‘discussies’ plaats. “Staan er al genoeg borden?” “Waar zijn de servetten?” “Zo kan je niet zitten.” Het is een drukte van jewelste en je voelt de spanning. Toch zijn de kinderen goed op elkaar gericht en valt er geen onvertogen woord.
Kersttafel Odeon

Om 17.30 komen de gasten binnen. Een sfeervol versierde zaal, gedekte tafels, het ziet er allemaal pico bello uit. “Wat ruikt het hier lekker”, is de eerste reactie van de gasten. Het draadjesvlees staat al vanaf gisteren te pruttelen. Meer gasten schuiven aan en de kinderen serveren hun opa en oma een eerste drankje. Trotse gezichten van de opa’s en oma’s, maar zeker ook van de kinderen.

De kinderen houden een kort praatje over hun kookclub, wat ze er leren en wat hun lievelingsgerecht is, van pannenkoekentaart tot spaghetti. Wat er vooral uitspringt is dat ze het zo’n fijne groep vinden. Ze hebben het gezellig met elkaar.

Samen koken jongerenwerk

Dan presenteren ze het kerstmenu: echte Hollandse kost. Vooraf groentensoep en als hoofdgerecht draadjesvlees, rodekool, boontjes omwikkeld met spek en puree. Het toetje blijft nog even geheim… Er klinkt een applaus. Het opdienen loopt perfect en al snel zijn de gasten aan het smullen van het heerlijke eten. De kinderen ontpoppen zich als waardige gastvrouwen en gastheren.

Samen soep eten

Het is gezellig aan tafel. Je ziet aan de gasten en de kinderen dat ze het naar hun zin hebben. Het toetje is helemaal in kerstsfeer ziet er geweldig uit. De gasten kijken verlekkerd naar de prachtig opgemaakt bordjes. Een kerstbal gevuld met ijs en daarnaast tiramisu. Een ooooh en aaah klinkt aan tafel.

Dan sluit de wethouder samen met de kinderen het kerstdiner af. De kinderen hebben als verassing nog een cadeautje met een kerstkaart. De kaarten zijn geschreven door Sara: “die kan het mooiste schrijven van ons allemaal.” Zo heeft iedereen zijn talenten ingezet om het diner tot een succes te maken.

Met de buikjes rond klinkt er nog een welverdiend applaus voor de kinderen. “Het was een mooie geslaagde dag… mijn complimenten”, zegt wethouder Stroeks. “Volgend jaar kom ik graag weer terug!” high five jongeren

tekst en foto’s: Henk Derks

Gepubliceerd op 17 december 2023
Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren