MENU

Waar staat Cordaad Welzijn voor?


Digitaalhuis Valkenswaard


“Ik las in de krant dat er nog steeds mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat is toch ook wat, vind je niet?” Het is weer een gezellige drukte op het bankje. “Ja, ik heb het ook gelezen. Vroeger zat er bij mij in de klas inderdaad een jongen die niet mee kon en op een gegeven moment kwam hij ook niet meer naar school.”

Dat klopt inderdaad, in Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat staat gelijk aan 18%, dus ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon.

Om ook in Valkenswaard deze mensen te ondersteunen heeft de gemeente Valkenswaard samen met Bibliotheek De Kempen, het Ster College, Stichting Lezen en Schrijven én Cordaad Welzijn het Digitaalhuis opgezet. In dit Digitaalhuis worden allerlei activiteiten georganiseerd waarmee we deze groep mensen kunnen helpen, als ze toch de stap willen zetten om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en/of hun digitale vaardigheden willen verbeteren. Het Digitaalhuis heeft iedere maandag, dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur spreekuur bij Cordaad Welzijn. Vrijwilligers kunnen met mensen over dit onderwerp in gesprek gaan, als je zelf moeite hebt met lezen en schrijven of als je iemand kent waarvan je het vermoeden hebt dat hij/zij moeite heeft met deze vaardigheden. Samen bekijken we dan hoe we deze persoon kunnen helpen.

Dan kan o.a. door het aanbieden van een taalmaatje die 1-op-1 aan de slag gaat met lezen en schrijven, helemaal gericht op wat deze persoon wil leren. Bijvoorbeeld een boekje kunnen voorlezen aan de kleinkinderen of het schrijven van een verjaardagskaart. Maar ook een cursus Klik&Tik bij de bibliotheek kan mensen helpen beter met de computer om te gaan.
“Bij Cordaad Welzijn kun je toch voor meer zaken terecht dan ik dacht. Mijn buurvrouw zegt iedere keer als ik haar iets wil laten lezen dat ze haar leesbril vergeten is. Ik ga toch eens met haar een keer naar dat spreekuur toe, want volgens mij is het een smoesje.”

Deze column heeft betrekking op Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft.
Ben je woonachtig in Cranendonck, Heeze-Leende of Veldhoven en wil je in contact komen met Cordaad Welzijn bel dan
0495-592557 - Cranendonck
040-2265597 - Heeze-Leende
040- 2533443 - Veldhoven

Meer informatie vind je op de website van Cordaad Welzijn.
Openingstijden zijn te vinden op deze pagina van onze website.

Lees ook onze andere columns
‘Waar staat Cordaad Welzijn voor?’
‘Vluchtelingenwerk’
‘Burenhulp Kerkakkers’
‘Buurtbemiddeling’
‘Wandelen in de wijk’

Deel bericht
Ga terug