menu

Valkenswaardcolumn - Vrijwilligerswerk


Vrijwilligerswerk


Als er meer ruimte was voor de titel zou deze column heten “Vrijwilligerswerk; ook in Coronatijd”. Want ja, er zijn ook in deze hele vervelende tijd toch mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, ook al geven de maatregelen beperkingen. Je kunt zelf het initiatief nemen en in je eigen straat hulp aanbieden aan mensen die bijvoorbeeld zelf geen boodschappen kunnen doen of verlegen zitten om een praatje. Maar er zijn ook vele andere plekken waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Tijdelijk, iedere week op een vast moment, wanneer je zelf tijd hebt. Je kunt je eigen talenten en kwaliteiten inzetten, maar ook iets nieuws leren.

Vrijwilligerswerk kun je doen voor één persoon, met en voor een groep, in de natuur of buiten in je eigen woonplaats, met kinderen, anderstaligen, mensen met een beperking of ouderen, maar ook met dieren bijvoorbeeld.

“Maar waar moet ik dan concreet in Valkenswaard aan denken”, zul je denken. Wel, hier komen wat voorbeelden. Iedere wijk in Valkenswaard kent een wijk- of dorpsraad of een bewonerscommissie die samenwerkt met Accent op ieders talent of de bewonersondersteuning vanuit Cordaad Welzijn. Zij zijn altijd op zoek naar mensen die in hun eigen wijk iets voor een ander willen doen. Daarbij kun je altijd aangeven hoe vaak je iets wil doen en op welke tijdstippen je daar tijd voor hebt. En ook met één keer in de maand iets doen zijn zij al blij.

Maar denk ook eens aan de kinderboerderijen in Valkenswaard en Dommelen, zonder vrijwilligers zouden die niet bestaan. En je hoeft er niet alleen de hokken schoon te maken. Er zijn ook andere klussen als ondersteuning in het bestuur, pr-taken of horeca-activiteiten. Bestuursleden worden bij meer vrijwilligersorganisaties gevraagd, dus wil je jouw kennis inzetten en meedenken over het beleid van een organisatie, dan zijn daar ook genoeg mogelijkheden voor.

Wil je iedere week op een vast moment iets doen? Dat kan ook. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden bij de Boodschappenmand, als taalmaatje of in de Bibliotheek. Dus je ziet, mogelijkheden te over. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale bij Cordaad Welzijn en zij gaan graag het gesprek met je aan.


november 2020

Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren